‘Oase van Matisse’ te zien in Stedelijk Museum Amsterdam

‘Oase van Matisse’ te zien in Stedelijk Museum Amsterdam

De grootste tentoonstelling over de Franse kunstenaar Henri Matisse (1869 – 1954) ooit in Nederland is te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Meer dan honderd kunstwerken van Matisse zijn hier te bekijken.

Het Stedelijk Museum kweekte behoorlijk wat goodwill toen het ruimhartig omging met bruikleenverzoeken tijdens de verbouwing van het museum. Zoveel, dat het nu ruim honderd kunstwerken van Matisse in één expositie heeft.

Vrienden van Matisse

In de expositie is niet alleen het werk van Matisse te zien. Ook doeken van zijn voorgangers, tijdgenoten, vrienden en inspiratoren zijn in de expositie te aanschouwen. Boven de werken van Matisse zelf hangt een dunne, verticale attentielijn, zodat duidelijk is welke werken van de Franse schilder zijn.

Een model voor Matisse

Naast de werken van Matisse, zoals de publieksfavoriet De Parkiet en de zeemeermin, is er ook een film over de schilder te zien. A Model for Matisse: The Story of the Venice Chapel wordt dagelijks om twaalf uur en om vier uur getoond in het museum. De film vertelt het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen Matisse en een vrouw die eerst zijn verpleegster was, waar de schilder later contact mee bleef houden. De vrouw vroeg Matisse het ontwerp voor de Dominicaanse kapel van Vence te maken, waar Matisse vier jaar aan werkte.

Privacy Policy